Medaljer

ca 10-12 medaljer alt etter størrelse på formen

Mørdeig:

400 g Semper Fin Mix
50 g Semper Pofiber
50 g mandelmel
300 g kaldt smør
175 g melis
1 stort egg

Konditorkrem:

4 eggeplommer
100 g sukker
korn fra 1 vaniljestang
4 dl melk
3 dl kremfløte
1 sss maizena
fyll & pynt:
6 dl kremfløte til pisket krem
Hvit glasur og kakoglasur
friske bær, evt blåbær, bringebær eller jordbær

Slik gjør du:

 1. Start med å lage kremen til konditorkremen, sett den til avkjøling mens resten forbredes.

 2. Ta ett par spiseskjeer med kald melk og rør maizenaen inn, og bland deretter inn eggeplommene.

 3.  

  Varm resten av melk, fløte, sukker og splittet vaniljestang opp til kokepunkt å la det stå og trekke i 10 minutter. Skrap så av  vaniljekornene og fjerne stangen.

 4. Kok deretter melkeblandingen opp igjen og hell den sakte i en tynn stråle over eggeplommene mens du pisker. Hvis du heller den varme blandingen for raskt over eggeplommene vil de koagulere (levre seg), så ta deg god tid.

 5. Hell kremen tilbake i kjelen og kok opp mens du pisker. Når kremen har tyknet tas den av varmen og helles i en bolle uten å sette på lokket.

 6. Dekk krem ​​med plastfolie for å hindre at overflaten tørker ut og sett kremen i kjøleskapet. Jo lavere bollen er jo kortere tid trenger kremen tid til å kjøle seg ned på.

 7. Lag nå mørdeig ved å blande Semper fin mix, mandelmel og melis sammen i en bolle.

 8. Riv det kalde smøret inn i melblandingen og bruke fingertuppene til å blande smør og mel sammen. Når konsistensen er litt sandete tilsettes egg, og deigen eltes jevnt. Hvis det virker for tørr tilsettes 1-2 spiseskjeer med iskaldt vann.

 9. La mørdeigen avkjøles i minst 30 minutter, gjerne 1 time.

 10. Forvamr ovnen på 170˚ grader. Rull deigen ut mellom to bakepapir til en tykkelse på ca 3 mm og bruke en utstikkerform eller glass med en tynn kant for å få omtrent 20 mørdeigstopper og bunner.

 11. Flytt forsiktig bunnene og toppene på to bakepapir og stek dem i to omganger på 10-12 minutter til de er lys gyllen.

 12. La dem avkjøle helt på rist. Det er nå enklere å dekorere toppen med glasur før de legges sammen med og konditorikremen.

 13. Her har vi brukt hvit glasur tilsatt noen dråper rød konditorfarge.

Monter og dekorer: når konditorikremen er helt avkjølt og tyknet blandes den med fløtekremen. Hell så dette i en sprøytepose med stjerne eller rosetipp. Sett de friske bærene på kanten av bunnen og sprøyt ut krem på bunnen. Sett så toppen over og pynt med ett enkelt bær. Oppbevar medaljene kjølig før de skal nytes. De er best samme dag, men toppene og bunnen kan godt lages ett par dagen i forveien.

Del på Facebook Del på Twitter
Hjem / Oppskrift / Medaljer